Η Κυριακή που θα αναγνωσθεί το επονομαζόμενο «Ευαγγέλιο της Κρίσης», για ακόμη μία φορά έφτασε. Και η τοπική Εκκλησία των Γρεβενών, αναλογιζόμενη το «εν φυλακή ήμην…», έχει ενεργοποιήσει, στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, κάθε δράση, ώστε η παραμυθία να δοθεί ως βάλσαμο στις ψυχές αυτών που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα, ακόμη και των πιο «σκληρών». Και είναι αλήθεια πως ασχέτως με το έγκλημα και την ποινή, η Εκκλησία οφείλει αλλά και αγκαλιάζει κάθε απολωλός πρόβατο, κάθε ψυχή που αναζητά την στιγμή της μετανοίας. Γι’ αυτό ακόμη και εντός της «παγωμένης» φυλακής το ζήτημα είναι να δίνονται αιτίες, αφορμές και ευκαιρίες μετανοίας.

Αυτήν άλλωστε είναι και η πιο προκλητική προοπτική στην διακονία μέσα στις φυλακές. Πώς να βρίσκονται τρόποι, ώστε τα σίδερα της φυλακής αλλά και η σκληροκαρδία της καρδιάς να λυγίζουν μπροστά στην αγάπη που φέρνει ο Χριστός, ακόμη και μέσα στα κελιά.

  Αυτό το πρόσωπο του Ιησού Χριστού και ανταποκρινόμενη σε αυτό το κάλεσμα, η Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών τα τελευταία τρία χρόνια έχει εντατικοποιήσει την πνευματική και ποιμαντική της δράση στις φυλακές Γρεβενών. Αντικρίζοντας κάθε κρατούμενο ως πρόσωπο του Κυρίου μας με την πλέον φροντίδα του Σεβασμιωτάτου μας δίνονται πολλές πνευματικές ευκαιρίες τόσο σε όσους είναι μέσα στην φυλακή και τις στερούνται, όσο και σε όσους από έξω θέλουν να «ανταμώσουν» τον Χριστό μέσα στις φυλακές.

Μία απλή παράθεση των δραστηριοτήτων της Μητροπόλεώς μας θα δείξει τα παραπάνω. Κάθε τρίτο Σάββατο ο ένας από τους  δύο ιερείς που διακονούν στον χώρο της φυλακής τελεί Θεία Λειτουργία αλλά και εξομολογεί όσους επιθυμούν. Κάθε Τετάρτη πραγματοποιείται συνάντηση Κατηχητικού με προσέλευση περίπου 100 κρατουμένων, χωρισμένων σε δύο ομάδες, στον ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου, που βρίσκεται εντός των φυλακών. Την ίδια ημέρα ο ιερέας παραμένει στις φυλακές και συναντά κρατουμένους που θέλουν προσωπική συνάντηση, ενώ γίνονται και οι κατηχήσεις για τους κρατουμένους που επιθυμούν να προσέλθουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Άλλωστε, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5 βαπτίσεις.

Στον ίδιο ναό εφέτος πραγματοποιήθηκε, ανήμερα της εορτής του αγίου, ένα πραγματικό πανηγύρι που δεν υστερούσε σε τίποτα, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου μας, με πολλούς ιερείς, με πλήθος κρατουμένων αλλά και πιστών επισκεπτών από την πόλη των Γρεβενών.

Επίσης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, το Μουσικό Λύκειο Σιατίστης επισκέφτηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και πραγματοποίησε μία χριστουγεννιάτικη εορτή. Ενώ η ενορία της Αγίας Παρασκευής Μεσολογγίου με ένα λεωφορείο μετέφερε είδη πρώτης ανάγκης και συνομίλησε με τις κατηχητικές ομάδες των κρατουμένων.

Πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, δόθηκαν 120 πακέτα με καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης με χορηγία της Ιεράς Μονής Αγίου Νικάνορα Ζάβορδας και της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Κιβωτού. Τα πακέτα αγάπης τα παρέδωσε ο ιερέας του χωριού της Κιβωτού, ενώ η χορωδία του ναού έψαλλε χριστουγεννιάτικους ύμνους.  Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μητρόπολη παραδίδει στους κρατουμένους κάποια είδη. Το 2016 σε συνεργασία με την Αδελφότητα της Οσίας Ξένης  του π. Γερβασίου Ραπτόπουλου 600 ζευγάρια παπούτσια διανεμήθηκαν σε όλους ανεξαιρέτως από τον ιερέα της Μητροπόλεως στα κελιά τωνκρατουμένων.

Ακόμη, κυρίες της Βυζαντινής Χορωδίας της Μητροπόλεως συγκέντρωσαν κάτι άχρηστο για όλους εμάς μα πολύτιμο για τους κρατουμένους, τηλεκάρτες που είναι ο τρόπος επικοινωνίας με τις οικογένειές τους.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των φυλακών Γρεβενών, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, ένα παζάρι χριστουγεννιάτικο με κατασκευές των κρατουμένων.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι μία κατάθεση κατορθωμάτων. Είναι μία κατάθεση ψυχής σε αδελφούς που έκαναν σοβαρά λάθη στην ζωή τους, όπως ίσως οι περισσότεροι από εμάς. Το γεγονός όμως ότι βρίσκονται στην φυλακή, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ελπίδα και γι’ αυτούς. Αντίθετα. Τώρα που το φως του Χριστού ανατέλλει περισσότερο στις φυλακές Γρεβενών, φωτίζει ακόμη πιο πολύ τους κρατουμένους αλλά και δίνει και σε μας μία ακόμη ευκαιρία να δούμε ολοζώντανο το Χριστό μας εκεί, αφού ο Ίδιος είπε: «εφόσον επισκεφτήκατε έναν αδελφό μου στην φυλακή, εμένα επισκεφτήκατε».

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

20171108_17181820171219_220957 20171219_221244

Κοινοποίηση:
Ακολουθήστε μας: