«Ευχαριστούμε τον Θεό που ανταμώσαμε…». Αυτά τα λόγια έχοντας στην καρδιά και με την παρουσία εκπροσώπων από δέκα Ιερές Μητροπόλεις πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου η Α΄ Ημερίδα Κατηχητών  Δυτικής Μακεδονίας και όμορων Μητροπόλεων, στον χώρο του Κέντρου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών «ο εθνοϊερομάρτυς Αιμιλιανός» με θέμα: «Για μία σύγχρονη κατήχηση». Η πρωτοβουλία της Ι.Μ.Γρεβενών αποτελεί καρπό των Συνεδρίων Νεότητας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου εκεί γεννήθηκε η ανάγκη να συναντηθούν κατά τόπους οι υπεύθυνοι Νεότητας με τους συνεργάτες τους, ώστε να ενισχυθούν οι σχέσεις και να ανταλλαγούν απόψεις και ιδέες.

 Ξεκινώντας από νωρίς το πρωί με το καλωσόρισμα και τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ, ακολούθησε η κεντρική εισήγηση με τίτλο: «Κατήχηση σε έναν κόσμο που χάνεται… Οι προκλήσεις της σύγχρονης κατήχησης», από τον Παν. Αρχιμανδρίτη π. Βησσαρίωνα Καραλάσκο, της Ι. Μ. Ελασσώνος. Παρών ήταν και ο Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για θέματα Νεότητας Παν. Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Μπόγρης.

Κατόπιν, επιχειρήθηκε κάτι ιδιαίτερο και σημαντικό που ήταν και ένας από τους στόχους της Ημερίδας. Οι συμμετέχοντες κατηχητές χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες, που εκ περιτροπής παρακολούθησαν μέχρι το απόγευμα και τα πέντε βιωματικά εργαστήρια με τα ακόλουθα θέματα και από τους ακόλουθους εισηγητές: Α΄ Εργαστήρι: ‘Κατηχούμενος Κατηχητής’, από τον Παν. Αρχιμ. π.  Αγαθάγγελο Καμβύση, Υπεύθυνο Κέντρου Νεότητας  Ι.Μ. Πρεβέζης & Νικοπόλεως. Β΄ Εργαστήρι: ‘Τας θύρας, τας θύρας… Το παιχνίδι έξω από την αίθουσα’ από ομάδα της Ι.Μ. Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας, υπό του Παν. Αρχιμ. π. Θεωνά Αθανασιάδη, Υπευθύνου του Κέντρου Νεότητας. Γ΄ Εργαστήρι: ‘Το Κατηχητικό κάνει διακοπές; Η περίπτωση της κατασκήνωσης στην πόλη’, από τον Πρωτοπρ. π. Γεώργιο Μπογδάνο, της Ι.Μ. Κερκύρας & Παξών. Δ΄ Εργαστήρι: ‘Διδάσκω ένα απολυτίκιο στα παιδιά’, από τον Πρεσβ. π. Προκόπιο Διδίλη της Ι.Μ. Σισαννίου & Σιατίστης. Ε΄ Εργαστήρι: ‘Η κατήχηση στα νήπια’, από την Νηπιαγωγό Σταματία Δεληγιάννη, κατηχήτρια της Ι. Μ. Ελασσώνος.

Κοινό συμπέρασμα στην ολομέλεια στο τέλος των εργασιών της ημερίδας ήταν η χαρά του ανταμώματος εβδομήντα προσώπων που αγωνιούν για μία σωστή και γεμάτη με εν Χριστώ αγάπη κατήχηση στα παιδιά, η ανάγκη επιμόρφωσης τέτοιου τύπου και η υπόσχεση πως σύντομα χρειάζεται να ακολουθήσει η επόμενη.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

 

Ακολουθήστε μας: