Το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, τέλεσε τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βατολάκκου Γρεβενών.

Εγκαίνια, είναι η τελετή με την οποία καθιερώνεται και καθαγιάζεται ένας Ιερός Ναός και από απλό κτίσμα μεταβάλλεται σε οίκο λατρείας και προσευχής και η  τράπεζά του σε Ιερό Θυσιαστήριο και Αγία Τράπεζα.

Το απόγευμα της παραμονής, στον Πανηγυρικό Εσπερινό των Εγκαινίων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέφερε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ιερά λείψανα Αγίων Μαρτύρων τοποθετημένα σ’ ένα Άγιο Δισκάριο και τα εναπόθεσε πάνω στην Αγία Τράπεζα. Τα λείψανα αυτά, κατά την τελετή των Εγκαινίων, ύστερα από τη λιτάνευσή τους γύρω από τον Ναό και την θριαμβευτική επανείσοδό τους σ’ αυτόν, τοποθετήθηκαν σε ειδική οπή της Αγίας Τραπέζης όπου και σφραγίστηκαν με κηρομαστίχη και αρώματα για να αποτελέσουν το θεμέλιο του εγκαινιασμένου Ιερού Ναού. Ακολούθησε το πλύσιμο και ο καθαρισμός της Αγίας Τραπέζης με σαπούνι και ζεστό νερό, ο ραντισμός της με μύρο, η τοποθέτηση των τεσσάρων Ευαγγελιστών στις τέσσερις γωνίες της, το ντύσιμό της με το κατασάρκιο και την στολή της, το άναμμα της ακοίμητης καντήλας και των καντηλών του τέμπλου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, εξηγούσε τα στάδια της Τελετής των Εγκαινίων του Ναού στους πιστούς ώστε όλοι, να κατανοούν τα τεκταινόμενα και να συμμετέχουν «ψυχή τε και σώματι» στα τελούμενα.

Πλήθος πιστών από το Βατόλακκο και τα γύρω χωριά, και πολλοί ιερείς συμμετείχαν στα Εγκαίνια του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε γλέντι στην αυλή του Ναού, με ποντιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεαπόλεως και εν συνεχεία προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους.

Κοινοποίηση:
Write a comment:

Your email address will not be published.

Ακολουθήστε μας: