Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016 τελέστηκε στην Ιερά Μονή του Οσίου Νικάνορος Ζάβορδας η ενθρόνιση ως ηγουμένου του Πανοσ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ,  Γέροντος της νέας συνοδείας που επάνδρωσε την Ιερά Μονή, ζωντανεύοντας ένα ιστορικό κοινόβιο, μετά από 70 χρόνια τουλάχιστον.

Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ και παρισταμένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, καθώς και του Επισκόπου Τανάγρας κ. Πολυκάρπου, η τελετή είχε όλη την μεγαλοπρέπεια, τη λαμπρότητα αλλά και την απλότητα που προβλέπει η Διαθήκη του Οσίου Νικάνορος, που αποτελεί και το Τυπικό της Μονής. Μάλιστα σύμφωνα με το Τυπικό ο νέος ηγούμενος παραλαμβάνει την ράβδο και την Διαθήκη του αγίου Νικάνορος: Ο Καθηγούμενος του Μεγάλου Μετεώρου παρέδωσε την ιδιόχειρη διαθήκη του Οσίου Νικάνορα ενώ την ηγουμενική ράβδο του Οσίου παρέδωσε ο Καθηγούμενος της Μονής του Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.

Εγκάρδιες ευχαριστίες προς όλους απηύθυνε ο ενθρονισθείς Καθηγούμενος  Σεραφείμ, ενώ ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, εκπροσωπών την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ανέγνωσε το Μήνυμα Αυτού, στο οποίο μεταξύ των άλλων αναφερόταν και τα εξής «Διάγητε βίον άγιον και ανεπίληπτον, φυλάσσοντες, κατά την Διαθήκην του Οσίου Κτήτορος υμών, “προ πάντων την εις Θεόν αγάπην και την ευλάβειαν και την ευσέβειαν και την εις αλλήλους τε πνευματικήν αγάπην και ομόνοιαν, τιμάτε αλλήλους και υποτάσσησθε εν φόβω Θεού”».

Ο Σεβασμιώτατος Γρεβενών τόνισε κατόπιν, την μοναδική ιστορικότητα της στιγμής, αλλά και την πατρική αγαπητική σχέση που έχει ήδη δημιουργηθεί ανάμεσα στο πρόσωπό του και την αδελφότητα.

Τοπικές αρχές, ηγουμένοι Ιερών μονών, μοναχοί και πλήθος λαϊκών παρευρέθησαν στην ιστορική αυτή στιγμή για το Μοναστήρι της Ζάβορδας.

dsc_0007dsc_0014dsc_0047 dsc_0033dsc_0056dsc_0073 dsc_0084dsc_0091dsc_0128dsc_0144dsc_0179dsc_0184dsc_0169

 

Κοινοποίηση:
Ακολουθήστε μας: