Η Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών, τιμώντας την μνήμη του Εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανού Λαζαρίδη, ο οποίος πριν 109 χρόνια, την 1η  Οκτωβρίου 1911, θυσίασε τη ζωή του υπέρ Χριστού και πατρίδος, πραγματοποίησε τις παρακάτω λατρευτικές εκδηλώσεις:

Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, στο παρεκκλήσι του Εθνοϊερομάρτυρα στον τόπο του μαρτυρίου του, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση με τη συμμετοχή κληρικών της Μητροπόλεως, των αρχών της πόλεως και πιστών.

Την Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Γρεβενών, στο τέλος της οποίας πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αιωνίου μνήμης του Εθοϊερομάρτυρα Αιμιλιανού, του διακόνου αυτού Δημητρίου και Αθανασίου του αγωγιάτη. Το παρών έδωσαν οι αρχές της πόλης και πολλοί ευσεβείς πιστοί.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, στην ομιλία του για τον Εθνοϊερομάρτυρα Αιμιλιανό Γρεβενών, τόνισε την αξία της θυσίας του για την αφύπνιση των σκλαβωμένων Μακεδόνων και την απελευθέρωση της Μακεδονίας έναν χρόνο αργότερα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, κλήρος και λαός, κατευθύνθηκαν στον ανδριάντα του Εθνοϊερομάρτυρος Αιμιλιανού στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου, όπου έψαλλαν τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνου.

 

Κοινοποίηση:
Ακολουθήστε μας: