ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Εὐαγγελιστρίας 22     –       511 00 Γρεβενά,

τηλ. 2462022404,                              Φαξ 2462083717

Ἀριθμ. Πρωτ.:165                                                Ἐν Γρεβενοῖς τῇ 24-3-2020

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 2020

Μητροπολίτης Γρεβενν ΔΑΒΙΔ

πρός τόν ερό κλρο καί τόν φιλόχριστο λαό

τς ερς Μητροπόλεως Γρεβενν.

 

Ἀγαπητοί πατέρες καί εὐλογημένοι Χριστιανοί.

Ξημερώνει αύριο η μεγάλη μέρα του Ευαγγελισμού. Μέρα ξεχωριστή για εμάς τους Ορθοδόξους αλλά και τους Έλληνες, μέρα που αναφέρεται στην πίστη μας, αλλά και στο γένος μας. Είναι η μέρα όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα στην Παναγία μας, για τον ερχομό του Χριστού στη γη με την ενανθρώπισή Του, αλλά και η μέρα κατά την οποία το γένος των Ελλήνων άρχισε επίσημα την επανάσταση για την ελευθερία του.

Φέτος, όμως, η γιορτή του Ευαγγελισμού είναι ιδιαίτερη για όλους μας. Οι ναοί θα είναι άδειοι από πιστούς, η Θεία Λειτουργία από σύναξη πιστών θα είναι προσωπική προσευχή “κατ’ οίκον”, οι καμπάνες θα σιγήσουν, οι δοξολογίες δεν θα προσφερθούν, και η τιμή στους προγόνους μας δεν θα είναι ούτε με κατάθεση στεφανιών και παρελάσεις, αλλά με αναστεναγμούς και στενάχωρες ενθυμήσεις. Όμως μπορούμε ο καθένας μας και το χρέος προς τους προγόνους να εκφράσουμε, με τον απλό τρόπο να βάλουμε όλοι μας την Ελληνική σημαία στα μπαλκόνια μας, αλλά και την αγάπη μας προς την Παναγία να φανερώσουμε, ανάβοντας το κερί της προσευχής και προσφέροντας το θυμίαμα του σεβασμού και της ευλάβειάς μας στο σπίτι.

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ είπε στην Παναγία τον σωτήριο χαιρετισμό “Χαίρε Κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σου”, σε μας σήμερα λέει “Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου”, ώστε με πνεύμα “σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης” να ξεπεράσουμε και αυτήν την δοκιμασία και σύντομα να ζήσουμε, για την ωφέλεια των ψυχών μας και το καλό της σωματικής υγείας μας, την κάθε είδους πολυπόθητη και σωτήρια ελευθερία μας.

Χρόνια πολλά, καλά, ευλογημένα, γεμάτα υγεία “ψυχής και σώματος” αγαπητοί μου αδελφοί και η Παναγία βοήθειά μας.

 

Με εγκάρδιες πατρικές ευχές

Ο Επίσκοπος και Πνευματικός σας πατέρας

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΔΑΒΙΔ

Κοινοποίηση:
Ακολουθήστε μας: