Με καλεσμένο τον π. Ιωάννη Ζώτο, εφημέριο του Ι.Ν. Οσίων Μετεωριτών Πατέρων Καλαμπάκας, καλό γνώστη του διαδικτυακού κόσμου, που παρουσίασε το άκρως ενδιαφέρον θέμα με τίτλο: “Παιδί μου, που χάθηκες; Στο Internet, όπως και συ!”, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019, ακόμη μία συνάντηση της Σχολής Γονέων και Νέων Ζευγαριών της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών.

Ξεκινώντας από την τεράστια αύξηση στους αριθμούς χρηστών του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια, ο έγκυρος ομιλητής τόνισε την υπερβολικά μεγάλη διείσδυση της χρήσης του διαδικτύου, κυρίως με συσκευές smart phones και tablet  ακόμη και στα μικρά παιδιά της ηλικίας των 10-12 ετών σε ποσοστό 40%. Εννοείται πως η χρήση του διαδικτύου στις ηλικίες 12 ετών και πάνω είναι σχεδόν καθολική. Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα τα παιδιά αυτά θα περάσουν 2.000 ώρες ετησίως μπροστά στην οθόνη του «έξυπνου τηλεφώνου» τους. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε έντονη εξάρτηση, κάτι που για τις εμπορικές εταιρείες μεταφράζεται σε χρηματικό κέρδος.

Η υπερβολική χρήση των smart phones οδηγεί στην εξάρτηση,  τον εθισμό, τα στερητικά σύνδρομα, και πολλά αρνητικά παρελκόμενα που μόνο με τη βοήθεια ειδικών ψυχολόγων και ψυχιάτρων μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Επιπλέον, οι κίνδυνοι από on line παιχνίδια,  περιπλάνηση σε ύποπτες ιστοσελίδες που είναι άκρως επικίνδυνες, το διαδικτυακό bulling και οι προσπάθειες, από πολλούς, παραπλάνησης των ανηλίκων χρηστών καθιστούν απαραίτητο τον γονικό έλεγχο.

Διεθνείς συμβουλές ειδικών προς γονείς: Κλείνω το κινητό το βράδυ, απολαμβάνω οικογενειακό χρόνο χωρίς συσκευές, κλείνω ύποπτες εφαρμογές, ενημερώνομαι από βοηθητικές ιστοσελίδες  όπως το saferinternet, συζητώ με το παιδί μου.

“Η ομιλία του π. Ιωάννου δημιούργησε σε όλους μας έντονο προβληματισμό”, είπε κλείνοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, τονίζοντας τη σημαντικότητα του ρόλου των γονέων στη σωστή χρήση του διαδικτύου απ’ τα παιδιά τους.

 

 

Κοινοποίηση:
Ακολουθήστε μας: